Inicis

Els orígens de Xerallo es remunten a les obres que volia emprendre l’ENHER (Empresa Nacional Hidroeléctrica del Ribagorzana) a la conca historia1de la Ribagorçana. La fàbrica de ciment no era necessària, era imprescindible, tenint en compte l’escassedat de ciment en aquells temps i les dimensions de les obres a realitzar. A més d’assegurar-se’n el subministrament també es garantia el control propi de la qualitat dels diferents tipus de ciments a utilitzar.

La zona de la fàbrica de Xerallo era una gran esplanada picada a pedra pels operaris. L’espai es va transformar amb les primeres obres: fonamentacions, edificis, tallers, xemeneia… acompanyat tot amb muntanyes de peces, virolles de forn rotatori, molins de cru i ciment, refrigerador de clínquer, assecadors de carbó, compressors i canonades de tots tipus i grandàries.

Els escassos habitatges disponibles a l’antic i desaparegut Xerallo, a Sarroca o a Les Esglésies eren absolutament insuficients. Vivien en barracons i menjaven al menjador de l’empresa. Malgrat tot, amb l’esforç i tenacitat comunes, no només es van engegar, al 1950, els antiquats i apedaçats equips que componien la Fábrica de Cemento Pirineo, encenent el primer forn, al que es anomenar afectuosament “Curro Chatarra” i que llançava els seus fums a través de “Paca la Larga”, sinó que també es van anar millorant.

historia5Es van construir habitatges de diversos estils i dimensions que van acabar per formar un veritable poble, un nou poble del Pallars. Xerallo creixia a l’ombra del gran monstre de la fàbrica: un eficient consell escolar, atenció sanitària, església, serveis de menjador, cinema…

Mitjançant la construcció i muntatge d’una moderna instal·lació, composta per un forn Unax, es va engegar en 1956 l’ampliació de la Fábrica de Cemento Pirineo, arribant a les 200.000 tones a l’any. Aquest volum de producció que va permetre afrontar amb autonomia les ingents quantitats de ciment que es precisaven per a subministrar simultàniament les preses de Santa Anna, Canelles i Cavallers, i d’altres treballs d’importància menor, arribant a produir per a tot el territori nacional. També es va realitzar amb èxit el subministrament de ciment a les obres de l’Ebre, Casp, Mequinença i Ribaroja.